(2)

Bakteerien planeetta

E-book


Bakteereja on kaikkialla. NiitÀ majailee kallioperÀn uumenissa, merien syvÀnteissÀ, sisÀilmassa ja ovenkahvoissa. Myös me itse olemme elinympÀristöjÀ mikrobeille. Toiset niistÀ ovat liittolaisiamme, toiset voivat pahimmillaan viedÀ meiltÀ hengen.

Bakteerien planeetta on kattava, uusimpaan tutkimustietoon perustuva teos maapallon mikroskooppisen pienistÀ hallitsijoista, bakteereista ja arkeoneista, jotka ovat muovanneet valtakuntaansa ja sen elÀmÀÀ miljardien vuosien ajan. Ihmiskuntaa ne ovat piinanneet aiheuttamalla ruton ja kurkkumÀdÀn kaltaisia kulkutauteja sekÀ vaarallisia tulehduksia. Toisaalta bakteerit edistÀvÀt terveyttÀmme: esimerkiksi suolistobakteerien hyödyistÀ tiedetÀÀn koko ajan enemmÀn.

Teoksessa tarkastellaan bakteerien ja arkeonien merkitystÀ luonnossa sekÀ ihmisen terveydessÀ ja sairauksissa. Kertomukset salapoliisityöstÀ taudinaiheuttajien jÀljittÀmiseksi avaavat mikrobiologian historiaa. Nykytutkijoita askarruttavien kysymysten kautta taas tÀhytÀÀn tulevaisuuteen. Millainen uhka on bakteerien antibioottiresistenssi? Voivatko bakteerit vauhdittaa vai kenties hillitÀ ilmastonmuutosta?