(0)

Bukkens fest

E-book


'VelgĂžreren'. SĂ„dan blev han kaldt, Rafael Leonidas Trujillo, som i 1930 ved et kup tog magten i Den Dominikanske Republik og fastholdt den i et brutalt jerngreb, indtil han blev myrdet af hĂžjtstĂ„ende officerer i 1961. Romanen foregĂ„r i tiden omkring hans dĂžd – suppleret med erindringsglimt fra Ă„rene forud.

Dramaet udspilles pÄ flere planer: i prÊsidentpaladset, blandt oprÞrerne, i gadelivet. Og fortÊllevinklen skifter tilsvarende: Trujillos egne overvejelser vÊves sammen med de menneskers, som konspirerer imod ham. Og endelig er der advokaten Urania, som er vendt tilbage fra en succesrig karriere i USA for at gÞre et regnskab fra fortiden op. Hendes far var en af Trujillos ministre, som faldt i unÄde og forsÞgte at blÞdgÞre VelgÞreren ved at ofre sin fjortenÄrige datter. Det var nemlig almindeligt, at Trujillos nÊrmeste medarbejdere stillede koner, elskerinder og endda mindreÄrige bÞrn til chefens rÄdighed.

Bogen har vakt stor opstandelse og er blevet en bestseller i de latinamerikanske lande pÄ grund af sin stÊrke handling og sit fÊngslende portrÊt af magtens vÊsen.

"Blandt Latinamerikas mange diktatorer var Rafael Leonidas Trujillo mÄske den allermest frastÞdende ... Vargas Llosa fortÊller bredt og detaljeret om de sammensvorne og deres motiver, og om Trujillo og hans luner, sÄ de mange handlingsspor fletter sig sammen til en forfÊrdende og fascinerende skildring af magtens psykopatologi. De historiske facts er autentiske, men Vargas Llosa tillader sig med romanforfatterens suverÊne ubekymrethed at gÄ ind og ud af personernes inderste tanker og oplevelser og at skildre episoder, der ikke kan vÊre noget detaljeret forlÊg for. FormÄlet er ikke at skrive en kildekritisk holdbar version af begivenhederne, men at skabe den viden om historiens dunkle drivkrÊfter, som kun fiktionen kan give. Man kan med en vis ret tale om 'diktatorromanen' som en undergenre i den latinamerikanske litteratur, og i sÄ fald er 'Bukkens fest' et af genrens hovedvÊrker. Den tilsyneladende lÞse komposition gÄr op til sidst, og den brede strÞm af ord bliver en rivende og medrivende flod. Hvis ellers bogmarkedet var styret af retfÊrdighed, burde romanen blive en bestseller ogsÄ i Danmark."

Niels Brunse, Politiken

"Mario Vargas Llosas roman om den dominikanske diktator Trujillos dĂžd er en eksemplarisk fortĂŠlling om, hvad rettidig ondskab kan udrette."

Lars Bonnevie, Weekendavisen

"Mario Vargas Llosas, der i gÄr fik overrakt Nobelprisen i Stockholm, har skrevet en blÊndende roman om den liderlige general Trujillo ...

Naturligvis trÊkker romanen pÄ en virkelighed i den grad styret af ekstremer, politisk og menneskeligt. Men den formÄr mesterligt i hele sit komplicerede handlingsforlÞb at nuancere og fortolke en verden, hvor magtspillets brikker ustandselig kan lÊgges pÄny med lÊseren selv som bande, nÄr de moralske spilleregler skal fastlÊgges."

Niels HoukjĂŠr, Berlingske Tidende