Historikern Fredrik Charpentier Ljungqvist bjuder pÄ en lÀttlÀst exposé över den politiska, ekonomiska, sociala och kulturella utvecklingen i Norden under tusen Är med utgÄngspunkt i de senaste rönen frÄn arkeologisk och historisk forskning. Den lÄnga medeltiden Àr en introduktion till Nordens historia frÄn folkvandringstiden pÄ 500-talet fram till reformationen pÄ 1500-talet. Till skillnad frÄn tidigare översiktsverk behandlas hÀr hela Norden, och inte bara ett enskilt nordiskt land, och den traditionella uppdelningen mellan medeltid och forntid överges.
Ett av kapitlen skildrar den politiska utvecklingen, men i övrigt stÄr de sociala förhÄllandena i centrum i denna översikt. Hur bodde man och vad Ät man? Vilka möjligheter fanns det att resa och hur utvecklades skeppsbyggnadskonsten? NÀr skedde klimatförÀndringar och hur pÄverkade de mÀnniskor? Vilka redskap anvÀndes i jordbruket, för hantverk och för att bygga hus och skepp? I vilken grad levde mÀnniskor av sjÀlvförsörjning och hur utvecklad var handeln? Hur sÄg lag och rÀtt ut?
I boken behandlas allt frÄn framvÀxten av nordiska kungariken och stÀder till jordbrukets och konsthantverkets utveckling och mÀnniskors hÀlsa under forna tider. Vi fÄr bekanta oss med livet för sÄvÀl kungar som trÀlar och följa med genom sociala omvÀlvningar som kristnandet, digerdöden och stÄndssamhÀllets framvÀxt. Geografiskt rör vi oss frÄn den karga nordnorska kusten i norr till den bördiga danska myllan i söder, med avstickare till Island och Grönland och med vikingafÀrder i öster- och vÀsterled.