(0)

Den lille havfrue - Et bearbejdet eventyr

E-book


H.C. Andersens eventyr om den lille havfrues ulykkelige forelskelse i en menneskeprins er en af verdenshistoriens helt store klassikere. Kate Royster har bearbejdet eventyret, sÄ det kan bruges til undervisning af dansk som fremmedsprog. Eleverne lÊrer sÄledes bÄde det danske sprog og en vigtig del af den danske kulturskat at kende.

ANMELDELSE

'FOKUS - pÄ dansk som andetsprog for voksne'

Af: Kirsten Beith, AOF-Nord, Frederikshavn Sprogcenter, marts 2006

Bogen er illustreret, og billederne kan fint danne udgangspunkt for billedanalyse, samtale om billedernes indhold samt som "stikord" til resume af teksten. Mit indtryk af illustrationerne er, at de underbygger den nordiske eventyrstemning. Teksten er indlÊst pÄ cd, hvor der desuden ogsÄ er indtalt dictogloss.

Bogen er opbygget sÄledes: FÞrst historien i smÄ overskuelige kapitler, dernÊst 2-3 sider med informationer om eventyrets oprindelse, forslag til fÞr- og efterlÊsningsopgaver samt ordlister. Desuden er svÊre ord og begreber forklaret i fodnoteform.

Historien lÊgger op til samtale og diskussion om vÊsentlige emner. Den lille havfrue handler meget om idealer og vÊrdier. Havfruen ofrer sin smukke hale og mÄ leve med mange smerter for at leve op til menneskenes skÞnhedsidealer. Hvor er forskellen pÄ havfruens kamp og moderne kvinders evige kamp for at forblive unge? Man skÊrer her og tilfÞjer der og udholder smerter for at forblive smukke og unge. Og lever der ikke i vore moderne ligestillingstider kvinder, der vil ofre alt for den eneste ene?

Helhedsindtrykket af bogen er positivt: LĂŠkkert layout, dejlige illustrationer og god lydkvalitet pĂ„ cd’erne. Desuden og ikke uvĂŠsentligt: Historien har ikke mistet for meget ved bearbejdningen. Da jeg sammen med Emil pĂ„ 6 lyttede til ’Den lille havfrue’ observerede jeg stor koncentration hos drengen, og jeg kunne ikke sige mig fri for at blive grebet af havfruens skĂŠbne – igen.

Jeg vil gerne fremhÊve at Kate Royster har evnet at bevare det eventyrlig. I "Den lille havfrue" genkendes den H.C. Andersenske melodi: Den sÞrgmodige stemning er bevaret, brugen af overordentlig mange adjektiver og ord som "mangen", "sorgfuld" osv. for ikke at tale om billedsproget: "fiskene svÞmmer ligesom fuglene flyver", "sÄ dybt som flere kirketÄrne" og mere af samme fortryllende skuffe.

Kate Royster er en dansk forfatter. Hun er uddannet cand.mag. i dansk og tysk fra KĂžbenhavns Universitet og arbejdede i mange Ă„r for Dansk FlygtningehjĂŠlp, fĂžr hun debuterede i 2004. Hun har blandt andet skrevet flere romaner, henvendt til unge og voksne med lĂŠsevanskeligheder, der skal have mulighed for inspirerende lĂŠseoplevelser.