(14)

Den ovillige fundamentalisten

E-book


En raffinerad liten roman om en stor frÄga.

Dagens Nyheter

Den unge pakistaniern Changez kommer till USA som en mönsterimmigrant: elituniversitet, prestigejobb pÄ Manhattan, en Àlskad flickvÀn och eleganta vÀnner. Men efter den 11 september förÀndras allt och Changez mÀrker hur pengar, makt och kÀrlek förlorar i betydelse. Changez berÀttar sjÀlv sin historia under en kvÀll pÄ ett café i Lahore. Mannen som lyssnar Àr amerikan, en besvÀrad och tyst Ähörare. Boken Àr en modern Tusen och en natt dÀr denna kvÀlls berÀttelse handlar om krafterna som kan fÄ en ung, vÀlutbildad och framgÄngsrik man att gÄ rakt in i religiös fundamentalism.

Mohsin Hamid, född 1971, vÀxte upp i Pakistan och flyttade till USA och lÀste vid Princeton och Harvard. Den ovillige fundamentalisten blev hans internationella genombrott och har filmatiserats i regi av Mira Nair. SÄ blir du snuskigt rik i det snabbvÀxande Asien Àr hans tredje bok pÄ svenska, efter Den ovillige fundamentalisten (2007) och NattsvÀrmare (2004).

En fasansfull berÀttelse om hur det Àr att leva i ett USA dÀr varje muslim fÄr bÀra ett individuellt ansvar

för elfte september.

Expressen

Det som gör denna parafras pÄ Camus Fallet sÄ oavvislig Àr den samtidigt svalt behÀrskade och glödande intensiva prosan.

Aftonbladet

En raffinerad liten roman om en stor frÄga.

Dagens Nyheter