(39)

Det kreative samfund: Hvordan Vesten vinder fremtiden

audiobook & e-book


Landes Þkonomiske tilstand bestemmes pÄ kort sigt af konjunktursvingninger, siger Þkonomerne. PÄ lÊngere sigt tÊller indsatsen af kapital og arbejdskraft mere. Men pÄ den helt lange bane er det faktisk mobilisering af kreativitet, der gÞr den stÞrste forskel, viser Lars Tvede i denne bog. Forskellige nationer og civilisationer har gennem tiden hÄndteret dette meget forskelligt. Mange har vÊret kreative for en tid, men er sÄ sandet til og forgÄet.

Hvordan kan vi med mere fokus pÄ kreativitet forme en bedre fremtid? Og omvendt: Hvordan kan vi tabe alt som mange civilisationer fÞr os, hvis vi hÊmmer kreativiteten?

Hvis man vil forstÄ, hvilken forskel kreativitet kan gÞre, er Tvedes bog det rette sted at starte. Tag derfor med pÄ rejse gennem menneskehedens historie og se bl.a. her, hvorfor homo sapiens udkonkurrerede neandertalerne, og hvordan Vesten startede en uhÞrt kreativ eksplosion i middelalderen, samtidig med at de tidligere mere dynamiske islamiske og kinesiske folkeslag gik i stÄ.

HĂžr ogsĂ„ hans forklaring pĂ„, hvordan kreativitet dybest set opstĂ„r – uanset om det er i naturen, i erhvervslivet eller blandt nationer. Dybest set kan det koges ned til blot fire fĂŠnomener, der skal kombineres for at fĂ„ kreativitet og mangfoldighed til at blomstre – hver gang. Men hĂŠmmer man kreativiteten, fĂ„r man ikke blot statiske samfund, ifĂžlge Tvede, man fĂ„r forvitring, gĂŠldssĂŠtning, pessimisme og til sidst forfald eller kollaps.

Vestlige nationer tager nu tillÞb til sÄdanne problemer, og nogle frygter nedture som Argentinas eller vÊrre. Men fremtiden kan ogsÄ blive forbavsende god, siger Tvede, og skitserer en rÊkke positive og i Þvrigt ofte anti-intuitive konsekvenser, hvis vi virkelig evner at Äbne de kreative sluser.

IndlĂŠst af Peter Carstens 2015.


Narrator: Peter Carstens
Duration: