(0)

Det nya folket

E-book


Det kom folk, inte pÄ andra sidan vattnet utan pÄ den hÀr sidan, lÄngt borta. De kom uppe frÄn grottan, klivande pÄ klipporna. Han kunde höra dem tala, och deras tal kom honom att skratta. Ljudet lockade fram en bild av sammanslingrade figurer, tunna invecklade figurer, pratiga och dumma, inte som hökskriets lÄnga bÄge utan hoptrasslat som tÄng pÄ stranden efter en storm, grumligt som vatten.

Sex vuxna och tvĂ„ barn Ă€r de sista som Ă„terstĂ„r av ett gammalt folk i förhistorisk tid – kanske de sista neandertalarna. De Ă€r milda varelser som lever en primitiv tillvaro i ett bergigt landskap, i stark gemenskap och utan vapen. I deras paradisiska vĂ€rld upptrĂ€der plötsligt ett folk som Ă€r helt annorlunda. De Ă€r hĂ„rda och starka med ett vĂ€l utvecklat sprĂ„k och god uppfinningsrikedom. En efter en dukar den gamla folkspillran under, medan det nya folket skapar en ny civilisation.

Det nya folket Ă€r en fascinerande berĂ€ttelse om mĂ€nniskoslĂ€ktets barndom, gestaltad med den mĂ€sterliga föreningen av ”den realistiska berĂ€ttarkonstens Ă„skĂ„dlighet och mytens mĂ„ngtydiga allmĂ€ngiltighet" som gav William Golding nobelpriset i litteratur 1983.

Med förord av Petter Karlsson