Med personlig prägel och kärleken till vardagslivets historier slingrar sig berättelsen fram om konstnären Isaac Grünewald i Ralph Herrmanns verklighetsnära roman. Som elev och modell åt konstnären skänker han läsaren en unik inblick i hans liv. Här skildras möten med de stora internationella konstnärerna i Stockholm och Paris: Picasso, Kandinsky, Matisse, Nils Dardel, prins Eugen och andra kulturpersonligheter.
Grünewalds brott med nationalromantiken och hans roll som förgrundsfigur åt den första vågen av modernism i Sverige gjorde honom både omstridd och beundrad. Som judisk intellektuell fick han också utstå antisemitiska påhopp från ledande kulturpersonligheter. Oaktat detta blev många av hans utställningar legendariska och flera av hans målningar finns för alltid inskrivna i svenska konsthistoria. Parallellt med framgången levde han ett intensivt socialt konstnärsliv som läsaren får följa närgånget genom elevens ögon. Insynen som givs är oupphörligt beroendeframkallande att ta del av och ett stycke kulturhistoria i sig själv.
Ralph Herrmanns (f. 1933) kommer ursprungligen från Berlin men har länge bott i Stockholm. Hans böcker läses över hela världen och han rör sig över flera genrer: spänning, roman och populär fakta. Dessutom har han arbetat som journalist och TV-producent.