(11)

En oansenlig detalj

E-book


Vilken pÄverkan kan en bortglömd detalj frÄn ett krig ha pÄ kommande generationer?

I den första delen av Adania Shiblis precist utmejslade roman En oansenlig detlalj begĂ„r en pluton israeliska soldater ett krigsbrott mot en beduinflicka i Negevöknen. HĂ€ndelsen intrĂ€ffar 1949, ett Ă„r efter det som palestinierna sörjer som Nakbadagen – den stora katastrof som ledde till mer Ă€n 700.000 mĂ€nniskors exil.

I den andra delen fĂ„r vi bekanta oss med en ung kvinna i Ramallah som lĂ„ngt senare börjar nysta i denna hĂ€ndelse, som i historieskrivningen förpassats till att vara en oansenlig detalj. Hon pĂ„börjar en personlig undersökning som med tiden nĂ€rmast övergĂ„r i besatthet, inte bara pĂ„ grund av brottets natur, utan ocksĂ„ – eller kanske framför allt – för att hĂ€ndelsen intrĂ€ffade exakt pĂ„ dagen 25 Ă„r innan hon föddes.

Adania Shibli (född 1974 i Palestina) har tidigare utkommit med tvÄ romaner pÄ Tranan (Beröring / Vi Àr alla lika fjÀrran frÄn kÀrleken, 2018). Trots sin sparsamma produktion anses hon vara en av den arabisksprÄkiga litteraturens mest originella och framstÄende författare. En oansenlig detalj har i sin engelska översÀttning nominerats till bÄde National Book Awards och Booker International Prize.

Jonathan MorĂ©n Ă€r översĂ€ttare frĂ„n arabiska och har tidigare bland annat översatt Salim Barakat, Hassan Blasim och Ahmed Saadawi. Han tilldelades 2021 utmĂ€rkelsen Årets översĂ€ttning för sin översĂ€ttning av Hassan Blasims Gud99.

Utdrag ur boken:

Och Ă€n en gĂ„ng tillfĂ„ngatar en grupp soldater en flicka, vĂ„ldtar henne och dödar henne pĂ„ det som ett kvarts sekel senare skall bli dagen dĂ„ jag föds. Denna oansenliga detalj, som ingen annan mĂ€nniska skulle kunna ta pĂ„ allvar, kommer att dröja kvar hos mig för evigt, hur lite jag Ă€n vill det och hur jag Ă€n försöker glömma den. Detta faktum kommer att trĂ€nga sig pĂ„ mig oavbrutet, eftersom jag Ă€r svag och brĂ€cklig, lika brĂ€cklig som trĂ€den jag ser framför mig pĂ„ andra sidan fönstret. Kanske finns det i sjĂ€lva verket inget som Ă€r viktigare Ă€n den lilla detaljen om man vill komma fram till den fullstĂ€ndiga sanningen