(0)

Esra

E-book


Den stumme, 11-Ärige Esra er kommet til Danmark som flygtning. Han arbejder som skopudser i Nordforstaden og bor sammen med de andre flygtningebÞrn og unge i Zone 2 i den gamle forfaldne bymidte. Alle bÊrer pÄ forfÊrdelige historier fra krigene i deres hjemlande. De voksne flygtninge er smidt ud af landet, og nu Þnsker flere politikere, at de sidste flygtninge over 18 Är sendes tilbage til deres hjemlande. Men dér raser borgerkrigene stadig.

Pasco, der har vĂŠret som en far for Esra, lĂŠgger i desperation en livsfarlig plan. Esra og gruppen i den nedlagte fabrik inddrages. Der er nerver pĂ„, og meget kan gĂ„ galt. Helliger mĂ„let midlet? Det handler om retfĂŠrdighed – eller gĂžr det?

Den danske forfatter Iben Melbye (f. 1943) er uddannet bibliotekar fra Norges biblioteksskole og har studeret kultursociologi ved KÞbenhavns Universitet. Melbye fik sin litterÊre debut i 1975 med bÞrnebogen "Uro i LammekÞbing", der samtidig er det fÞrste bind i serien om Skorpionklubben. Hun startede ud med at skrive bÞrnebÞger, men har siden udgivet bÄde ungdoms- og voksenbÞger.

I mange Ă„r var forfatteren aktiv i bestyrelser i Dansk Forfatterforening, i bestyrelsen i PEN og i Retspolitisk Forening.

"Man kan ikke gradbÞje kidnapning. Kan man gradbÞje desperation? I Iben Melbyes fremtidsverden er parterne i hvert fald sÄ langt fra hinanden, at de mÄ tvinges til at tale og lytte sammen. Det er en hÄrd konstatering. Men det er ogsÄ stort at gÞre samtale og forsoning til bogens egentlige tema. 'Esra' er alvorlig og indtrÊngende, mÄske lidt urealistisk, men desperationen er Êgte nok." (Steffen Larsen, Politiken)

"Kendetegnende for Melbyes romaner er ogsÄ hendes grundige research, hvor hun undertiden bor i de miljÞer, hun vil skildre. Dog sÄledes, at Melbye fÞrst og fremmest er interesseret i personskildringen, og hendes bÞger giver derfor ofte et meget intimt indblik i et andet menneskes psyke." (Damian Arguimbau, Weekendavisen)

"VĂŠgtig og velskrevet ungdomsbog ... En enkelt fortalt og spĂŠndende historie, der kan lĂŠses fra ca. 11 Ă„r." (Tove Delica, lektĂžrudtalelse)

"Hvilke midler kan man i retfÊrdighedens hellige navn tillade sig at bruge i den pressede situation? Det bliver det gode spÞrgsmÄl i denne spÊndende og enkelt fortalte historie om de helt store etiske og politiske problematikker. Romanen slutter dejligt Äbent og lÊgger op til videre diskussioner, der klart mÄ kunne bringe eleverne i folkeskolens Êldste klasser og deres lÊrere helt frem pÄ stolekanten."

(Bent Rasmussen, Skolebiblioteket)