"I Byen Løven var det ogsaa galt. Den civile Befolkning optog Kampen imod Tyskerne. De skød fra Hus og Tag, fra aabne Døre og Vinduer med Pistoler og Geværer, de hældte kogende Vand over Soldaterne, og Gaderne var stopfyldte af Militær, det blev et frygteligt Virvar. Man kunde hverken komme frem eller tilbage. Man hørte høje Kommandoraab. Soldaterne flygtede til alle sider ud af Byen og samlede sig. Da der atter blev Ro, gik Sanitetssoldater i Gang med at hente de saarede og døde."
Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.
Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en ad de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1956.
Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918". Bogen er skrevet med samtidens retskrivning.