(1)

GlÀdjehuset Sverige

E-book


GlĂ€djehuset Sverige Ă€r en attack pĂ„ den svenska livsstilens grogrund för frĂ€mlingsrĂ€dsla och populism. De desperata missanpasslingarna Aase och Niklas hĂ€nger pĂ„ vĂ€gkrogar, smyger i hĂ€ckar och potatisland, kikar in genom vardagsrumsfönster, passar de lyckade familjernas förtryckta husdjur, Ă€gnar sig Ă„t hopplösa raggningsförsök och tröstshoppar uppstoppade pirayor. De ser den svenska livsstilshetsens tillvĂ€xtkĂ„ta framfart och avslöjar de svenska vĂ€rderingarnas underströmmar sĂ„vĂ€l hos ekologiska hipsters, bostadsrĂ€ttsmedelklass och hĂ€lsofanatiker som hos bonnlĂ€ppar, white trash och aurakĂ€rringar.Det Ă€r en resa mellan villauppfarternas audibilar, svinkalla stenstrĂ€nders surfingdrömmar och surdegsbagerierna pĂ„ Södermalm, genom ett land fullpumpat av livslögner, konsumtionsknark och trĂ€ningshysteri. Den konformistiska normaliteten Ă€r starkare Ă€n nĂ„gonsin – det finns hĂ„rda, outtalade regler för vilken livsföring som krĂ€vs om man inte vill avfĂ€rdas som avvikare. GlĂ€djehuset Sverige avtĂ€cker med sjĂ€lvrannsakande ilska och orĂ€dd humor den pĂ„bjudna samhörigheten mellan skitnervösa medlöpare.

VĂ€lkommen till en bok som pĂ„ allvar fĂ„ngar upp oron, som avkrĂ€ver ansvar för den, och som samtidigt skissar pĂ„ en förtvivlad utvĂ€g – en ny utopi bortom sjĂ€lsdödande arbetslinjer och de sektliknande kĂ€rnfamiljernas fasaduppvisning.Den hĂ€r boken handlar inte om offren. Det handlar inte om flyktingströmmarna, om barnfattigdomen eller de brinnande förorterna.

Den handlar inte om offren, utan om de blinda förövarna. Den handlar om landet ni byggde. Den handlar om er: Vad Àr det ni skyddar? Vad Àr ni rÀdda för?