(0)

Havets minne

E-book


Havets minne Àr Petra Rautiainens andra bok efter succédebuten Ett land av snö och aska som nominerades till Nordiska rÄdets litteraturpris.

Nordnorge pÄ 1980-talet: Efter mÄnga Är i USA ÄtervÀnder Aapa, som hÀrstammar frÄn den etniska minoriteten kvÀnerna, till sin barndomsby i Finnmarken. Hon Àr anstÀlld av oljeindustrin och Àr nu tillbaka för att göra en reklamfilm om oljeborrning i Arktis. NÄgot som ska övertyga de motstrÀviga byborna att gÄ med pÄ ett utökat borrande i havet.

Återföreningen med Ishavet, djuren och mĂ€nniskorna i omrĂ„det fĂ„r Aapas och byns traumatiska förflutna att komma upp till ytan. Minns Aapa rĂ€tt om den tragiska valolycka dĂ€r hennes mamma förolyckades, och som lĂ€mnat henne med en avsky för det hav hon en gĂ„ng Ă€lskade?

Havets minne Àr en unik berÀttelse om Finnmarken pÄ 1980-talet, omrÄdets kvÀnska och samiska minoriteter, oljeindustrins borrningar som skapar obalans i det arktiska havet och de första spirande försöken att skydda naturen.

"Petra Rautiainens Havets minne Ă€r en viktig roman: den Ă€r omskakande och effektiv, och den fĂ„r lĂ€saren att fundera över mĂ€nniskors handlingar." – Savon Sanomat