(1)

Jakobs brev : En bibelteologisk kommentar

E-book


Under femton Ärs tid höll prÀsten HÄkan Sunnliden bibelförklaringar i VÀrnamo kyrka. Genom Ären hann flera bibelböcker bli behandlade. Bibelkommentarer Àr inte lÀtt att fÄ utgivna i vÄr tid. De "lönar sig" inte. BÀttre gick det under den bibelteologiska förnyelsen i början pÄ 1900-talet, den som sammanföll med ekumenikens och liturgins förnyelsetid.

Nu har HÄkan Sunnliden beslutat sig för att ge ut en lÀttbegriplig bibelkommentar till S:t Jakobs brev, resultatet av hans mödor. Han tar fasta pÄ ApostlagÀrningarnas vÀlkÀnda sammanfattning av förhÄllandena i den allra Àldsta kristenheten: "De höll fast vid apostlarnas undervisning och församlingsgemenskapen, vid brödsbrytelsen och bönerna". Att apostlarnas undervisning prioriterades framgÄr pÄ flera vis. De hade ju lÀrt frÄn Herren sjÀlv under Ären tillsammans och inte minst en slags repetitionstid efter UppstÄndelsen och HimmelsfÀrden.

Det sista Ă€r viktigt för HĂ„kan Sunnliden. Han anvĂ€nder sig av den moderna bibelforskningens resultat, men menar att utan de första kristnas sjĂ€lvklara utgĂ„ngspunkt, UppstĂ„ndelsen och HimmelsfĂ€rden, förlorar Jakobsbrevet sin must. Det Ă€r just rotfĂ€stet i den första tidens undervisning, som Ă€r viktig: "Jesu Kristi lĂ€ra", som det heter i brevet. Återspeglingar av den finns i Bergspredikan och i Matteusevangeliet i sin helhet.

HÄkan Sunnliden tar oss med ner i det Àldsta kristna skiktet, det som ligger nÀra judisk samtida fromhet och före den kontrovers som fick S: t Paulus att formulera som han gjorde om trons rÀttfÀrdighet. Vi fÄr en doft av tidigt församlingsliv.

+ Biörn FjÀrstedt

I Är 2017 firas 500-Ärs minnet av reformationens början. PÄ flera punkter fÄr vi tacka Gud för Martin Luthers insatser. PÄ andra punkter fÄr vi vara kritiska. Det gÀller till exempel hans utsagor om Jakobs brev. HÀr i denna bok vill HÄkan Sunnliden göra rÀttvisa Ät detta brev frÄn Herrens broder, Jakob, som han skrev redan pÄ 40-talet e Kr. Tag och lÀs!

Leif Andersson, kyrkoherde emeritus

Elev till Hugo Odeberg, professor i Nya Testamentet i Lund -

en av vÄra frÀmsta exegeter under 1900-talet.