(33)

Jannen ja Elisan kapina

audiobook


Tositapahtumiin perustuvassa romaanissa eletÀÀn kapina-aikaa Kuusankoskella. Elisan isÀ on Kymi-yhtiössÀ viilarina. Elisa joutuu kaksi kertaa raiskatuksi, ensin asialla on punaisten johtohahmo, kapinan jÀlkikuulusteluissa valkoisten poliisi. JÀlkimmÀisestÀ kerrasta syntyy poika, joka saa nimen Muisto.

Janne on suuren talon nuorin poika, jonka kaksi vanhempaa veljeĂ€ alistavat tĂ€ydellisesti. Janne joutuu pakkovĂ€rvĂ€tyksi kapinallisten riveihin ja osallistuu Tuohikottin taisteluihin. HĂ€n selviÀÀ tuurinsa ansiosta, mutta kokemukset painavat mieltĂ€ loppuelĂ€mĂ€n. Humalassa Janne toistelee hetkeĂ€, jolloin ”vieressĂ€ seisovalta kaverilta lĂ€hti puoli pÀÀtĂ€ irti ja verta tuli kuin hĂ€rĂ€n kurkusta”.

Kun Janne ja Elisa laittavat hynttyyt yhteen, alkaa taistelu Jannen sukutalon Mikkolan jakamisesta kolmen veljeksen kesken. Tarina pÀÀttyy Elisan lausahdukseen hĂ€nen nĂ€hdessÀÀn uuden kotinsa: ”Vihdoinkin!

Kirjailija Leo Laurila vietti lapsuutensa kymmenen talon kylĂ€pahasessa, jossa kaikki tunsivat toisensa perusteellisesti, ja sieltĂ€ kumpuavat monet hĂ€nen kirjojensa ja pakinoidensa aiheet. ”Molemmat vanhempani kokivat kapina-ajan melskeet melkeinpĂ€ pahimmalla mahdollisella tavalla”, hĂ€n sanoo. ”Kinusin aina Ă€itiĂ€ kertomaan elĂ€mĂ€stÀÀn. IsĂ€ni ei kertonut selvin pĂ€in mitÀÀn, mutta humalassa sitĂ€kin enemmĂ€n.”

Laurilalta on aiemmin ilmestynyt romaani ViimeisestÀ talosta (1999). TyöelÀmÀnsÀ Laurila vietti Karjalan TykistörykmentissÀ toimiupseerina.


Narrator: Ilkka Trygg
Duration: