(1)

Karibian historia

E-book


Rommi, sikarit, merirosvot ja karnevaalit. Karibia tuo mieleen kaiken tÀmÀn, mutta samalla se on myös kolonialismin ja nykyisen maailmanjÀrjestyksen alkukoti.

Juuri Karibialta kÀynnistyi eurooppalaisten valtojen kilpajuoksu siirtomaista. Valloittajien saapuminen aiheutti alkuperÀisasukkaiden liki tÀydellisen tuhon, ja tilalle laivattiin Afrikasta miljoonia orjia sokeriplantaasien työvoimaksi. Kun alueelle muutti lisÀksi ihmisiÀ Euroopasta ja Aasiasta, vÀestöjen sekoittumisesta muodostunut kulttuurinen mosaiikki hakee vertaistaan maailmassa.

Karibian historia kuljettaa lukijan yli 7 000 saarta kÀsittÀvÀn saariryhmÀn vÀrikkÀisiin vaiheisiin esihistoriasta nykypÀivÀÀn. PÀÀpaino on 1500-luvun jÀlkeisellÀ ajalla, jota ovat leimanneet osin edelleen jatkuva siirtomaavalta sekÀ toisaalta sinnikkÀÀt kamppailut orjuuden lakkauttamisen ja itsenÀisyyden saavuttamisen puolesta. Poliittisten kÀÀnnekohtien ja taloudellisten kehityskulkujen rinnalla teoksessa tarkastellaan alueen uskonnollista elÀmÀÀ, kuten vodouta ja rastafarismia, sekÀ reggaemusiikkia ja muita omaleimaisia kulttuurisia ilmiöitÀ. Millaisista elementeistÀ lopulta koostuvat monikerroksiset karibialaiset identiteetit?