(19)

Kasvien tasavalta

audiobook & e-book


Maailman merkittĂ€vin, suurin ja voimakkain yhteisö on puhunut – kasvien tasavalta.

Ihmiskunta ei suinkaan ole maailman valtias, vaikka niin kĂ€yttĂ€ydymmekin. Todellisuudessa olemme elollisten olentojen yhteishallintoalueen epĂ€miellyttĂ€viĂ€ ja haitallisia asukkeja. Ilmaannuimme kuvioihin vasta noin 300 000 vuotta sitten – verrattuna Maan 3,8 miljardin vuoden elollisten olentojen historiaan olemme olleet paikalla lyhyen tovin. TĂ€nĂ€ suhteellisen lyhyenĂ€ aikana olemme muokanneet, hyödyntĂ€neet ja riistĂ€neet elinympĂ€ristöÀmme niin voimakkaasti ja surutta, ettĂ€ maapallosta on tullut vaarallinen elinpaikka jopa meille itsellemme.

Kasvien tasavalta on kasvikunnan kuviteellinen manifesti ja vakava ajatusleikki maapallon ja ihmiskunnan tulevaisuudesta. Sen tarkoitus on kirkastaa nÀköalamme ihmisen asemaan ja osaan maailmassa, jonka jaamme muiden elollisten olentojen kanssa. PienessÀ mutta merkittÀvÀssÀ teoksessa kasvineurobiologi Stefano Mancuso esittelee kahdeksan kasvien olemassaoloa ohjaavaa periaatetta, joita voidaan soveltaa kaikkien elollisten olemassaoloon. Verrattuna ihmisten perustuslakeihin, joissa ihminen on kaiken ainoa keskipiste, kasvikunnan nÀkökulma on vallankumouksellisen nerokas.

Italialainen Stefano Mancuso on palkittu ja arvostettu kasvitieteilijÀ sekÀ pioneeri kasvineurobiologiassa, joka tutkii biologisten systeemien vÀlistÀ viestintÀÀ ja sisÀistÀ kommunikaatiota geenien, molekyylien sekÀ ekologisten yhteisöjen tasolla. Mancuso toimii kasvitieteen professorina Firenzen yliopistossa ja haluaa soveltaa kasvien ÀlykkyyttÀ teknologiassa sekÀ erityisesti ympÀristönsuojelussa sekÀ demokratiassa. Mancusolta on aiemmin julkaistu suomeksi teokset Loistavat kasvit ja Kasvien vallankumous.


Narrator: Markus Niemi
Duration: