(40)

Kilpajuoksu pohjoisnavalle

audiobook


Pohjoinen Grönlanti oli 120 vuotta sitten vielÀ villiÀ luontoa, jossa elivÀt myskihÀrÀt, jÀÀkarhut ja mursut. Paikalliset inuitit olivat kehittÀneet ylivoimaisen kulttuurin arktiseen pohjolaan.

Pohjoisnavan saavuttaminen vaati Robert PearyltĂ€ ja Matthew Hensonilta yhteensĂ€ yli kaksi vuosikymmentĂ€. He saavuttivat ensimmĂ€isinĂ€ pohjoisnavan vuonna 1909. Vain sillĂ€ oli arvoa – ainakin Pearylle.

Navalle oli rannikolta noin 700 kilometriĂ€ ahtojĂ€itĂ€, jÀÀharjanteita, railoja ja avovesialueita, jotka oli ylitettĂ€vĂ€ pakkasessa ja viimassa. Matt Henson, ”musta inuitti”, orjan pojanpoika, oli alussa Pearyn henkilökohtainen palvelija, sitten assistentti ja lopussa Pearya parempi karaistunut vaeltaja ja valjakon ajaja. Ilman Pearyn tavoitteellisuutta, ilman Mattin ja inuittien rohkeutta ja taitoja he eivĂ€t olisi selvinneet hengissĂ€. Inuitit eivĂ€t löytĂ€neet navalta mitÀÀn, Peary sai rahaa ja kunniaa, Matt vain kunniaa, mutta sitĂ€kin vasta vuosikymmenien jĂ€lkeen.

Tapahtumarikasta tarinaa elÀvöittÀvÀt Tom Pöystin (Peary) ja Mato Valtosen (Henson) taidokkaat dialogit. Kirjan kaksi viimeistÀ lukua lukee itseoikeutetusti Suomen tunnetuin arktisten alueiden retkeilijÀ, Pata Degerman. Kirjailija Matti Lainemalla on itsellÀÀn seitsemÀn omakohtaista kokemusta Alaskan retkistÀ vuosina 1976 - 2006 ja hÀn on etsinyt tietoa muutenkin arktisiin löytöretkiin liittyen vuosikymmenien ajan ollen erÀs Suomen parhaiten aiheeseen perehtyneistÀ henkilöistÀ.

arktisten retkien karttoja:

https://www.facebook.com/profile.php?id=61553483546851