(62)

Kilpikonna ja olkimarsalkka

audiobook & e-book


Klassikkoteos elÀmÀstÀ ja avioliitosta Pentti Saarikosken kanssa

”Muutamassa viikossa suhteemme vakiintui niin, ettĂ€ aivan vakavissamme olimme menossa naimisiin ja perustamassa perhettĂ€. (
) MinĂ€ olin vakavissani. PentistĂ€ en tiedĂ€. MitĂ€ kauempaa katselen tuota alkuaikaa, sitĂ€ epĂ€varmempi olen siitĂ€, mitĂ€ hĂ€n ajatteli. Mutta hĂ€nen puheensa tukivat minun ajatuksiani. MinĂ€, varsinaissuomalainen tosikko, olin tottunut uskomaan, ettĂ€ ihmiset tarkoittavat, mitĂ€ sanovat.”

Kilpikonna ja olkimarsalkka on avoimesti kerrottu tarina rakkaudesta ja toivosta. Teos on kirjallisuutemme hienoimpia muistelmateoksia ja siitÀ myönnettiinkin tekijÀlle vuoden 1995 Valtion tiedonjulkistamispalkinto.

Tuula-Liina Varis kuvaa aidosti ja vilpittömĂ€sti elĂ€mÀÀ alkoholistin kanssa. Iloinen taiteilijaelĂ€mĂ€ ja boheemius on vaihtunut masentavaan yksinĂ€isyyteen, surullisen juopon lohduttomaan riippuvaisuuteen. Vaikka Saarikoski ryyppĂ€si paljon, hĂ€n kirjoitti kirjansa selvin pĂ€in. Vaimon osa oli huolehtia, rakastaa ja hoivata – loputtomasti. Suhde loppui vuonna 1975, jolloin Saarikoskella oli jo uusi vaimokandidaatti katsottuna.

Tuula-Liina Varis (s. 1942) kÀsittelee kirjoissaan oivaltavasti muun muassa naisen elÀmÀÀ ja parisuhdetta.

Esikoisromaaninsa Maan pÀÀllÀ paikka yksi on (1999) jÀlkeen Varis on julkaissut yli 20 teosta sekÀ yli tuhat kolumnia eri lehdissÀ.


Narrator: Erja Manto
Duration: