(0)

Kootut runot

E-book


1900-luvun ikonisen runoilijan tuotanto ensi kertaa kokonaan suomeksi.

Eliotin runotuotanto puhuttelee lukijaa maailmassa, jossa ihmisen osa on kamppailla syvien ristiriitojen ja vaikeiden tunteiden kanssa.

Tuntojaan Eliot ilmaisee kielellÀ, joka on terÀvÀÀ, humoristista, erehtymÀttömÀn osuvaa ja unohtumatonta. HÀnen vaikutuksensa runouteen ja ajatteluun ulottui ja ulottuu yhÀ ympÀri maailman; Suomessakin tiedetÀÀn, ettÀ huhtikuu on kuukausista julmin. Eliotin runoudessa 1900-luvun raskaat vaiheet kokenut lukija tunnisti oman ÀÀnensÀ. Koottujen runojen kÀÀnnöksestÀ ja selityksistÀ vastaa Eliotiin perehtynyt, NeljÀn kvarteton suomennoksen v. 2007 julkaissut Juha Silvo.

Thomas Stearns Eliot (1888-1965) syntyi Yhdysvaltain itÀrannikolla, muutti Lontooseen ja teki kirjallisen lÀpimurtonsa ensimmÀisen maailmansodan jÀlkeen. Modernistinen voittokulku tuotti joukon vuosisadan tunnetuimpia runoteoksia. Aution maan ja NeljÀn kvarteton tekijÀlle myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto v. 1948. Eliot oli myös kustantaja ja aikansa johtava kirjallisuuskriitikko, jonka vaikutus yltÀÀ meidÀnkin aikaamme.