(1)

Lenins kyssar

E-book


Mitt under högsommaren drabbas den lilla byn av en veckolÄng snöstorm. OvÀdret fÄr hela tillvaron att stÀllas pÄ Ànda, grödorna att frysa sönder och mÄnga av invÄnarna lÀmnas utblottade och hungriga.

Det Àr dÄ hÀradshövdingen dyker upp med en plan för att bÄde skaffa pengar Ät byborna och berömmelse Ät sig sjÀlv. Han tÀnker köpa Lenins balsamerade lik och installera det i ett enormt mausoleum för att locka turister. För att fÄ ihop pengar till köpet skickar han ut ortens invÄnare pÄ turné, men det visar sig att framgÄngen har ett högt pris.

Lenins kyssar Àr en svart satir med underfundig humor, ett absurdistiskt mÀsterstycke som inte lÀmnar nÄgon lÀsare oberörd.

Yan Lianke (född 1958) Àr en av Kinas frÀmsta romanförfattare av idag. Han Àr översatt till ett stort antal sprÄk och har tvÄ gÄnger nominerats till det internationella Man Booker-priset. Vid sidan av skrivandet arbetar han som professor i litteraturvetenskap vid universitetet i Beijing.

Anna Gustafsson Chen Àr översÀttare och har introducerat en rad kinesiska författare med sina översÀttningar till svenska.

-----------------------------------------

"I denne son av det utfattiga Henan har traditionen frÄn Aristofanes och Petronius, över Montaigne och Swift till Vonnegut, funnit en lika vildsint utflippad som konstnÀrligt fullo dig utövare... En lysande roman.

Göteborgs-Posten

"Yan Liankes roman Àr bÄde underhÄllande och trÀffsÀker; satiren mÄ vara riktad mot dagens Kina, men det Àr nu inte det enda kapitalistiska landet i vÀrlden. Inte heller har girigheten nÄgon specifik nationalitet eller Àr förbehÄllen en viss klass. Tillsammans med De fyra böckerna och hans nÀstkommande roman, Explosionskrönika, skriver Yan Lianke en trilogi som tar pulsen pÄ, eller rent av lÀser lusen av den kinesiska regimens olika maktmedel för att hÄlla rÀttvisan, jÀmlikheten och medmÀnskligheten pÄ behörigt avstÄnd."

Aftonbladet

"Lenins kyssar Àr en hejdlös satir över ett lismarsamhÀlle, dÀr pengar och makt urskillningslöst dyrkas."

Wall Street Journal