(0)

Minibok: Kyrkoruinen S:t Katarina i Visby 1877

E-book


Om du nÄgon gÄng varit i Visby sÄ har du garanterat sett den hÀr kyrkoruinen.

Ruinen av kyrkan S:t Katarina, eller Sankta Katarina, ligger vid Stora torget och hÀr hÄlls varje sommar spÀnnande pjÀser, konserter och utstÀllningar.

I den hÀr e-boken fÄr du veta hur man sÄg pÄ kyrkan och dess historia för snart 150 Är sedan. Texten innehÄller fakta om dess arkitektur, historia och de munkar som en gÄng i tiden höll till hÀr.

Redan 1877 dĂ„ texten skrevs var den en ruin – och en mycket populĂ€r sevĂ€rdhet. Författaren ger till och med lĂ€saren tips om exakt nĂ€r man ska besöka platsen för att fĂ„ den allra bĂ€sta upplevelsen.

Texten skrevs Ă„r 1877 av en av Gotlands frĂ€msta lokalhistoriker, Carl Johan Bergman (1817–1895). Illustrationerna Ă€r gjorda av konstnĂ€ren Carl Svante Hallbeck (1826–1897) som var mycket kĂ€nd för sina teckningar frĂ„n populĂ€ra resmĂ„l och historiska sevĂ€rdheter.

Eftersom den hÀr texten skrevs pÄ 1800-talet sÄ innehÄller den mÄtt, ord och personer som inte Àr sÄ bekanta i dag. DÀrför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.