(0)

Nogen gange skinnede solen

E-book


Den første bog af trilogien om Yrsa følger den unge pige i hendes hürde opvÌkst under 2. verdenskrig. Yrsa har seks søskende, og hele familien er stuvet sammen i en tovÌrelseslejlighed pü Islands Brygge. Hjemmet er prÌget af faderens utilregnelige temperament, der gør livet svÌrt for hele familien, ikke mindst Yrsa. Der er ikke langt mellem lussingerne, og Yrsa drømmer ofte om den dag, hun kan flytte hjemmefra. Yrsa og hendes bedste veninde, Evy, løber hver dag hen til fÌlleden, selvom deres forÌldre har forbudt dem det. Der er nemlig børnelokkere derovre. Men helt fra barnsben har Yrsa vÌret trodsig og selvstÌndig, og fÌlleden reprÌsenterer et mulighedernes paradis, sü hun lader sig ikke skrÌmme vÌk.

Iris Garnovs serie om Yrsa følger en ung pige fra en familie af beskedne kür. Bøgerne skildrer Yrsas personlige udvikling over en ürrÌkke og hendes kamp for selv at opnü selvstÌndighed og glÌde. Yrsa forsøger gennem de tre romaner at hjÌlpe sin familie med at hÌve sig over deres hürde tilvÌrelse, samtidig med at hun büde forsøger at finde sin egen plads i familien. Selvtilliden er ikke altid høj hos Yrsa, men hun er velsignet med büde güpümod og en veludviklet fantasi, og dette für hende igennem de mange svÌre situationer, hun kommer ud for i løbet af serien.

Iris Garnov er født i 1939, og gennem tiden har hun haft mange forskellige jobs, heriblandt fabriksarbejder, refrÌnsangerinde og sekretÌr. Herefter tog hun basisuddannelsen pü Roskilde Universitetscenter, og i 1977 debuterede hun som forfatter. Efter hun udelukkende havde skrevet voksenbøger, bad et forlag hende om ogsü at forsøge sig med et yngre publikum. Herefter har Iris Garnov beskÌftiget sig med forskellige genrer lige fra billedbøger til ungdomsbøger. FÌlles for bøgerne er, at de tager udgangspunkt i hverdagen og lader historien udspille sig der.