En fungerande demokrati förutsätter en god relation mellan militären, staten och samhället. Officerskåren, den militära professionen, förvaltar statens våldsmonopol och ansvarar ytterst för försvaret av viktiga samhällsfunktioner och demokratiska värden – en roll som kräver en viss handlingsfrihet, om än begränsad.
I Officeren, staten och samhället undersöker Sofia K. Ledberg hur relationen mellan militären och omvärlden påverkas av en rad pågående samhällsförändringar. Hotbilden i Europa har ändrats och de militära organisationerna ställs nu inför nya typer av utmaningar och uppdrag. Samtidigt präglas dagens samhälle av ökande individualism och heterogenitet vilket hotar att vidga klyftan till den traditionellt sett konservativa och hierarkiska militära byråkratin.
Vilka nya krav ställer dessa förändringar på officerens expertis? Vilken betydelse har kårens representativitet och värderingar för förankringen i och gemenskapen med det omkringliggande samhället? Med hjälp av ett professionsperspektiv belyser författaren både förändringar och utmaningar som utvecklingen medför.