(1)

Om krig

E-book


Skal baggrunden for krig sÞges i de sorteste og hemmeligste afkroge af menneskets sjÊl? Eller er krig resultatet af en rationel forfÞlgelse af klart definerede politiske mÄl? Indblik i menneskers mod, kÊkhed, dristighed, frygt, men ogsÄ moralske krÊfter og militÊre fornuft er alt sammen vigtige elementer i Carl von Clausewitz' klassiske afhandling Om krig - uden sammenligning den vestlige histories mest indflydelsesrige analyse af krigens vÊsen og logik.

Den preussiske generalmajor Clausewitz var selv med i krigene mod Napoleon, og hans skelsÊttende tanker om militÊr teori og praksis har pÄvirket generationer af statsmÊnd, intellektuelle, soldater og hellige krigere; Om krig har haft vidt forskellige lÊsere som Otto von Bismarck, Karl Marx, Michel Foucault og nogle af vor tids terrorister fra al-Qaeda.

I denne nyudgivelse af Clausewitz har Mogens Chrom Jacobsen oversat vÊrkets centrale dele. I sin introduktion reflekterer idehistoriker Mikkel Thorup bl.a. over den berÞmte tese, at krig blot er politikkens fortsÊttelse med andre midler, og han viser, at Clausewitz er uomgÊngelig, hvis man vil forstÄ det 21. Ärhundredes krige i Irak og Afghanistan.