(0)

Om psykologiske beviser

E-book


”Grunden til, at den psykologiske bevisfĂžrelse kan behĂžve en sĂŠregen undersĂžgelse, er naturligvis ikke den, at der gĂŠlder en anden logik over for psykiske fĂŠnomener end for fysiske. Foreligger en rĂŠkke pĂ„lidelige iagttagelser over psykiske tildragelser og forholder disse iagttagelser sig sĂ„ledes til hinanden, at der af dem kan udledes ny viden om sjĂŠlelivet, sker denne videnskabelige erhvervelse pĂ„ lignende mĂ„de og med samme ret som opbygningen af de fysiske videnskaber.”

NÄr man skal forske i psykologi, fungerer det i sagens natur anderledes end med den traditionelle lÊgevidenskab. I starten af det tyvende Ärhundrede havde man fÊrre muligheder for indsamling af evidens end forskerne har i dag, og alligevel formÄede man at tage store spring i den psykologiske forskning netop i denne periode. Christian Lambek fortÊller om nogle af de mest brugte metoder til indsamling af psykologiske beviser omkring bogens udgivelse i 1909. Bogen giver et interessant indblik i status pÄ psykologi som videnskab i starten af det tyvende Ärhundrede.

Christian Lambek (1870-1947) var en dansk filosof fra SÞnder Lem. Lambeks forfatterskab spÊnder fra de tidlige Ärs lyrik og litteraturkritik til de senere Ärs mere betydningsfulde vÊrker om psykologi og politisk filosofi. Efter en ÄrrÊkke som skolebestyrer kunne han dedikere sin tid udelukkende til forfatterskabet og Det Retsdemokratiske Selskab, der dannede grundlag for partiet Danmarks Retsforbund efter fÞrste verdenskrig. I alt udgav Lambek mere end 40 vÊrker pÄ dansk, engelsk og svensk.