(23)

Pikisaaresta Pariisiin: Suomalaismatkaajien kokemuksia 1800-luvun Euroopassa

audiobook & e-book


”Seison kuin lintu hĂ€kkinsĂ€ kynnyksellĂ€ levitetyin siivin. MinĂ€ matkustan, ystĂ€vĂ€ni: matkustan ulkomaille.”

NÀin kirjoitti 23-vuotias Frans Mikael Franzen toukokuussa 1795, kun hÀn nousi purjelaivaan Turun Pikisaaren satamassa. Nuori yliopistomies oli tÀynnÀ odotusta, pÀÀsisihÀn hÀn nyt ensi kertaa Lontoon ja Pariisin kaltaisiin sykkiviin suurkaupunkeihin.

1700- ja 1800-luvun taitteen Euroopassa matkusteli muitakin suomalaisia. Pikisaaresta Pariisiin -teoksessa heidÀn seikkailuistaan ja kirjoituksistaan piirtyy esiin muotokuva kiihkeÀÀ aikaa elÀneestÀ maanosasta, jota teollistuminen ja vallankumoukset myllersivÀt.

Teoksessa seurataan esimerkiksi kreivitÀr Sophie Creutzin, taidemaalari Mathilda Rotkirchin, lÀÀkÀri Immanuel Ilmonin sekÀ fennomaani J. V. Snellmanin matkantekoa eri puolilla Eurooppaa Holsteinin puutarhoista Etnan rinteille. MiltÀ Pariisin kadut nÀyttivÀt Ranskan vallankumouksen jÀlkeen? Millainen tunnelma oli wienilÀisravintoloissa 1840luvun alussa? MiltÀ tuntui matkustaa tÀpötÀysissÀ saksalaisissa postivaunuissa keskellÀ yötÀ? EntÀ millaisilta Suomi ja suomalaisuus nÀyttivÀt, kun niitÀ tarkasteli matkan pÀÀstÀ?


Narrator: Carla Rindell
Duration: