(51)

Ristiretket

audiobook & e-book


Ajankohta oli tÀydellinen. Kun ensimmÀiset ristiretkelÀiset paavin siunauksella vuonna 1096 lÀhtivÀt PyhÀÀn maahan, muslimimaailmaa repivÀt sisÀiset riidat ja eurooppalaiset ritarit saivat esteettÀ marssia kohti itÀÀ. Voitot seurasivat toisiaan, ja vuonna 1099 kristityt valtasivat Jerusalemin. Veren huumassa he kiersivÀt taloja teurastaen muslimimiehiÀ, -naisia ja -lapsia.

Muslimimaailma jÀrkyttyi, ja kosto iti kalifien keskuudessa. Ristiritarit olivat kuitenkin vakaasti vallassa PyhÀllÀ maalla, jonne he rakensivat jyhkeiden linnojen verkoston. Vasta sata vuotta myöhemmin vahva sotapÀÀllikkö yhdisti kalifit. Saladin osoitti ylivoimaisuutensa aavikkosodassa Hattinin taistelussa ja lujitti asemaansa valtaamalla Jerusalemin vuonna 1187. Satoja vuosia taistelut vyöryivÀt edes takaisin, mutta vuonna 1453 osmanijoukot valtasivat Konstantinopolin. Bysantin valtakunta oli mennyttÀ ja kristittyjen eteneminen idÀssÀ loppui.

Maailman historia vie sinut henkeĂ€salpaavalle matkalle menneisyyteen. Nauti historian suurista tapahtumista ja palaa ajassa taaksepĂ€in – takaisin toisen maailmansodan eturintamaan, viikinkien ryöstöretkiin ja jumalia palvovien egyptilĂ€isten pariin. Maailman historia tarjoaa upeita artikkeleita jĂ€nnittĂ€vistĂ€ ja dramaattisista menneisyyden tapahtumista.


Narrator: Panu Vauhkonen
Duration: