(0)

Romaner

E-book


Hjalmar Söderbergs romaner hör till de litterÀra höjdpunkterna frÄn det förra sekelskiftet i Sverige, inte minst för de melankoliska Stockholmsskildringarna och för livshÄllningen, som föregriper 1940-talets existentialism.

Ledan och dekadensen i Förvillelser [1895], dÀr den unge medicinstudenten Tomas Weber försöker hantera skulder och förÀlskelser med samma bekymmerslöshet, gÄr i den delvis sjÀlvbiografiska Martin Bircks ungdom [1901] över i en undersökning av mer medvetna livsval, eller uteblivna sÄdana. I de mogna mÀsterverken Doktor Glas [1905] och Den allvarsamma leken [1912] vÀxer skildringen av kÀrlek, ansvar, ensamhet och sociala konventioner till lÄgmÀlda men djupt tragiska draman.

Hjalmar Söderbergs blick för den konfliktfyllda moderna mÀnniskan Àr unik, liksom hans förmÄga att med impressionistiska skisser fÄnga henne i de mest avgörande ögonblicken. Hans fyra romaner presenteras hÀr i en volym.

HJALMAR SÖDERBERG föddes i Stockholm 1869. Efter att ha verkat som journalist och kritiker debuterade han som författare 1905 med Förvillelser, som uppfattades som omoralisk och vĂ€ckte hĂ€tsk debatt. Han var ocksĂ„ översĂ€ttare och framstĂ„ende novellist. Under mĂ„nga Ă„r levde han i Köpenhamn, dĂ€r han avled Ă„r 1941.