(0)

Sjukdomens mening

E-book


NÀr lÀkare och andra som arbetar i vÄrden möter sina patienter stÄr de inför den svÄra uppgiften att försöka förstÄ och hjÀlpa mÀnniskor som lider pÄ mÄnga olika sÀtt och av mÄnga olika anledningar. Detta Àr ett tolkningsarbete som krÀver stor kunskap och erfarenhet av lyssnandets konst.

I tider av tilltagande biologisering Àr det viktigt att peka pÄ hur sjukdomen rymmer mÄnga olika dimensioner. Den sjuka mÀnniskan lever i ett samhÀlle och en kultur som prÀglar hennes upplevelser. Kropp, tanke och kÀnsla Àr sammanvÀvda i livet med sjukdomen. Sjukdomar Àr berÀttelser pÄ samma gÄng som de Àr fysiologiska tillstÄnd.

UtifrÄn fenomenologin och hermeneutiken, tvÄ beslÀktade filosofiska tanketraditioner, tillhandahÄller författaren teorier om sjukdomars natur och mötet med den sjuka mÀnniskan som kastar nytt ljus över den medicinska praktiken. De förankras i den kliniska vardagen genom fallbeskrivningar om personer med ett vitt spektrum av vanliga tillstÄnd och sjukdomar: utmattningsdepression, influensa, diabetes, huvudvÀrk, prostatacancer, ryggproblem, posttraumatiskt stressyndrom och hjÀrnblödning.

Boken Àr framför allt avsedd att anvÀndas pÄ lÀkarutbildningen i kurser i patientkommunikation och i medicinens filosofi och etik. Den Àr Àven av intresse inom andra vÄrdutbildningar och för alla som vill veta mer om sjukdomars mening, ett Àmne som blir mer och mer aktuellt i vÄr samhÀllsdebatt.