(0)

Thomas' billede

E-book


I Lisbeth Bendixens generationsroman "Thomas' billede" tegnes tre kvindeportrÊtter, der pÄ hver sin mÄde afspejler samfundets og ikke mindst kvindefrigÞrelsens udvikling i lÞbet af det 20. Ärhundrede i Danmark.

Da Sigrid dÞr som 75-Ärig, overtager hendes 50-Ärige datter Laura en kasse fra sin mor fyldt med dagbÞger. Hun fÄr via dagbÞgerne kendskab til den unge Sigrids indre liv, hvor frihedsdrÞmme og kunstneriske idéer endnu stÄr i fuld flor. Senere blev netop de kvaliteter fortrÊngt af rollen som mor og hustru med dertilhÞrende gÞremÄl i hjemmet.

Laura fik i kontrast til sin mor mulighed for at udleve sig selv som kunstmaler, men har til ogsÄ oplevet, at der ikke er plads til bÄde at vÊre frihedssÞgende kunstner og familiemenneske - i hvert fald ikke som kvinde. Hun har levet efter devisen om "enten-eller".

Det ser umiddelbart ud som om Lauras voksne datter, der bor i et kollektiv med sit barn, har formÄet at forene det hele i ét liv. Men under overfladen lurer et begÊr, som ikke kan fÄ forlÞsning.

Lisbeth Bendixen (1923-2004) var en dansk forfatter og lyriker. Hun debuterede officielt som digter i 1958, da hun fik en rĂŠkke digte udgivet i tidsskriftet "Hvedekorn", men det var fĂžrst i 1975, da da hun vandt Politikens Kronikkonkurrence, at hun for alvor sprang ud som forfatter. rnSiden skrev Lisbeth Bendixen en rĂŠkke anmelderroste romaner, og hendes arbejde er flere gange blevet belĂžnnet med legater fra Statens Kunstfond.