(1)

Tiberius : kejsare mot sin vilja

E-book


Tiberius, Augustus eftertrÀdare som kejsare av Rom och en av sin tids största fÀltherrar Àr numera en av de stora drivkrafterna i Capris turistindustri. Varje dag besöker hundratals turister ruinen efter hans palats och fÄr höra bloddrypande historier om Tiberius grymheter.

Tiberius (42 f Kr–37 e Kr) var samtida med en rad personer som i historieböckerna ofta ansetts betydligt intressantare Ă€n han sjĂ€lv. Med tvĂ„ av dessa, kejsare Augustus och fĂ€ltherren Marcus Agrippa, var han slĂ€kt. I hans barndomshem kom och gick berömda författare som Horatius, Vergilius och Livius. Att Tiberius var samtida med huvudpersonerna i Evangelierna gör honom Ă€nnu mer intressant, plus att han ofrivilligt kom att bidra till en vĂ€rldsreligions födelse. Om han hade beordrat Pontius Pilatus att skona den judiske upprorsmakaren i JudĂ©en skulle vĂ„r vĂ€rldshistoria kanske se annorlunda ut i dag.

Tiberius levde i en politisk brytningstid, dÄ romarriket övergick frÄn att vara republik till att bli kejsardöme. PliktkÀnslan var Tiberius kompass i livet men samtidigt gick han sin egen vÀg. Han var en komplex natur, hans liv följde inte nÄgon rÀt linje och det var först sent i livet som han motvilligt insÄg att hans öde var att bli kejsare.

Gunnar Dahl har valt ett lite annorlunda berÀttarsÀtt, Ätminstone för en Historiska Media-bok. Varje kapitel inleds med en skönlitterÀr betraktelse, medan Dahl i övrigt skriver mer traditionellt om Tiberius och hans tid. Det Àr en utmÀrkt kombination av faktabok och roman vilket gör lÀsningen bÄde givande och underhÄllande och det kÀnns som om man kommer Tiberius nÀrmare Àn i en vanlig biografi.

Gunnar Dahl Àr doktor i historia och författare till bland annat böckerna Flickan och löjtnanten, Gud och pengar och moral samt Trade, Trust and Networks.