(17)

Tyko Sallinen: Suomalainen tarina

audiobook


Taiteilijalegendan monta elÀmÀÀ

Tyko Sallinen (1879-1955) on suomalaisista taiteilijalegendoista suurin ja vÀrikkÀin, Suomen August Strindberg ja Edvard Munch. HÀn on yhÀ suomalaisen taiteen suuri mysteeri, aikansa taiteen uudistaja, kapinallinen, proletaari ja nero, mutta myös ihmishirviö ja uhri. Ja lopulta hÀn oli suomalaisista suomalaisin, taiteilijana kansakunnan kaapin pÀÀlle nostettu ihailtu mestari.

Tyko Sallinen eli monta elÀmÀÀ. EnsimmÀinen oli selviytyminen lapsuuden vahvasta uskonnollisesta ympÀristöstÀ. Sen jÀlkeen hÀnet tunnetaan nuoren kunnianhimoisen taiteilijan ÀÀnekkÀÀstÀ taidemaailmaa vastaan suunnatusta kapinasta. ViimeisenÀ oli vuorossa maineensa vakiinnuttaneen miehen elÀmÀ ja asema kansallisena nerona, rohkeiden kansankuvauksien luojana.Tuula Karjalaisen kirjoittama elÀmÀkerta osoittaa, miten Tyko Sallisen ja hÀnen perheensÀ elÀmÀnvaiheet kytkeytyivÀt tiiviisti ajan lakeihin ja moraalikÀsityksiin. Ennen kaikkea vaimo Helmi Vartiaisen ja ensimmÀisen avioliiton aikana syntyneiden tyttÀrien kohtalot Sallisen rinnalla kuvastavat paitsi itse taiteilijaa myös yhteiskuntaa, joka nykyiseen tasa-arvoon ja demokratiaan kasvatetuista suomalaisista tuntuu kaukaiselta ja epÀtodelliselta, vaikka aikaa on siitÀ kulunut vasta noin vuosisata.

Tuula Karjalainen on taidehistorioitsija ja tietokirjailija, joka on muun muassa toiminut Helsingin kaupungin taidemuseon ja Nykytaiteen museon Kiasman johtajana. HÀnen kirjoittamansa elÀmÀkerta Tove Jansson - Tee työtÀ ja rakasta oli huikea myynti- ja arvostelumenestys, joka myi Suomessa yli 30 000 kappaletta ja palkittiin Lauri JÀntin palkinnolla vuoden 2013 parhaana suomenkielisenÀ tietokirjana. Se on myös kÀÀnnetty lukuisille kielille, muun muassa ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, venÀjÀksi, kiinaksi ja japaniksi.


Narrator: Hanna Saari
Duration: