(0)

Ur livet 4. En sommarsaga

E-book


Anne Charlotte Leffler (1849-1892) stod pÄ sin tid i centrum för det litterÀra intresset i Sverige och konkurrerade under mÄnga Är framgÄngsrikt med Strindberg om kritikens och publikens gunst. Hennes prosa och teaterstycken vÀckte stort uppseende genom sina efter dÄtida mÄtt djÀrva motivval och radikala idéinnehÄll. Mot slutet av 1800-talet var hon en författarinna med europeisk ryktbarhet. Hennes skÄdespel uppfördes flitigt bÄde i Sverige och utomlands, och hennes romaner och noveller översattes till ett tiotal sprÄk.

Anne Charlotte Lefflers verk bjuder inte bara pÄ kulturhistoriskt intressanta inblickar i ett avlÀgset tidsskede. DÀr hon nÄr som högst har hon utöver en klar, distinkt prosastil ocksÄ en trÀffsÀker blick för miljöer och en psykologisk insikt som prÀglas av varm medkÀnsla med överaxelnsedda livsöden.

Det hĂ€r Ă€r fjĂ€rde delen i Lefflers serie Ur livet. Boken gavs ut första gĂ„ngen 1886 och innehĂ„ller texten ”En sommarsaga”.

Efter att under en tid ha fallit i glömska har intresset bĂ„de för Leffler sjĂ€lv och hennes verk Ă„ter vaknat till liv pĂ„ allvar, bland annat genom Monica Lauritzens biografi Sanningens vĂ€gar – Anne Charlotte Lefflers liv och dikt (2012) och digitala satsningar som Nordisk kvinnolitteraturhistoria.