(13)

Vartiotornin varjossa: Toisenlainen totuus jehovantodistajuudesta

E-book


”HeitĂ€ pitÀÀ karttaa, koska yhteisöstĂ€ eristĂ€minen on rakkaudellinen tapa ohjata harhautunut takaisin.”

ElĂ€mĂ€ Jehovan todistajana on enemmĂ€n kuin uskontoa – se on elĂ€mĂ€ntapa, jota mÀÀrittelee vahva yhteisöllisyys. Tiivis yhteisö tuo monelle lohtua ja turvaa, mutta yhteisöllisyys myös rakentaa muuria muuta maailmaa vastaan. Liikkeen jĂ€senet eivĂ€t esimerkiksi saa olla poliittisesti tai yhteiskunnallisesti aktiivisia.

Jehovan todistajat toivottavat uudet jĂ€senet tervetulleiksi. Sen sijaan liikkeestĂ€ eroaminen voi merkitĂ€ eroa koko entisestĂ€ elĂ€mĂ€stĂ€ ja ihmissuhteista, sillĂ€ niin sanotun karttamisopin mukaan yhteisön jĂ€senet eivĂ€t saa olla tekemisissĂ€ Jehovan todistajista irtautuneiden kanssa. Osa eroamista harkitsevista jÀÀkin yhteisöön vastoin tahtoaan ja omaatuntoaan, osa eronneista ei nĂ€e sukulaisiaan vuosiin – tai enÀÀ koskaan.

Vartiotornin varjossa antaa ÀÀnen Jehovan todistajista eronneille. Kirjasta hahmottuu kuva elÀmÀstÀ osana tiivistÀ yhteisöÀ. Kymmenien haastateltujen kertomuksista kÀy kiistattomasti ilmi, ettÀ vaiettu karttamisoppi on todellisuutta nyky-Suomessa. Kuinka yksilön kÀy, kun oma lauma hylkÀÀ?

Aila Ruoho on teologian maisteri, yrittÀjÀ ja kahden aikuisen lapsen Àiti, joka on tutkinut hengellistÀ vÀkivaltaa. YhdessÀ Vuokko Ilolan kanssa kirjoitettu Usko, toivo ja raskaus oli Tieto- Finlandia-ehdokkaana vuonna 2014.