(19)

Viimeinen juna Moskovaan

audiobook


Harvinainen perhetarina juutalaisen Àidin kielletystÀ rakkaudesta 1930-luvun HelsingissÀ sekÀ Àidin neuvokkaan riikalaisen serkun selviytymisestÀ Tappotantereella.

Rene Nybergin Àidin juutalainen syntyperÀ oli perheen salaisuus, josta ei puhuttu ulkopuolisille. Vasta Nybergin ollessa murrosikÀinen hÀnen vanhempansa kertoivat asian. YhtÀ hÀmmentÀvÀÀ lukiolaispojalle oli, kun hÀn löysi kotinsa kirjahyllystÀ Hitlerin Mein Kampf -teoksen. Vanhempien pÀÀtöksellÀ Rene-poika laitettiin myös saksalaiseen kouluun. Kesti aikansa ennen kuin Nyberg pystyi hahmottamaan vanhempiensa tarinan.

Äiti oli mennyt salaa naimisiin kristityn miehen Bruno Nybergin kanssa, ja tĂ€stĂ€ seurasi tĂ€ydellinen vĂ€lirikko ja lopulta ortodoksijuutalaisten perinteen mukaisesti ekskommunikaatio eli yhteydestĂ€ erottaminen ja symbolinen kuolema, jota Nyberg nimittÀÀ ”kunniamurhaksi”.

Viimeinen juna Moskovaan on Rene Nybergin yritys selvittÀÀ, mitÀ irtaantuminen omasta uskonnosta, perheestÀ ja ystÀvÀpiiristÀ tarkoitti hÀnen ÀitinsÀ elÀmÀlle.

Kirja seuraa myös Nybergin Àidin ystÀvyyttÀ Riiassa asuvan serkun Maschan kanssa. KesÀkuussa 1941 Mascha ja hÀnen miehensÀ Josef pÀÀttivÀt paeta uhkaavaa saksalaismiehitystÀ ja nousivat viimeiseen mahdolliseen junaan, joka ei vienyt heitÀ Moskovaan, vaan Kazakstaniin asti. Kaikki heidÀn Riikaan jÀÀneet sukulaisensa murhattiin.

Viimeinen juna Moskovaan on dramaattinen perhetarina, jonka sankari on neuvokas Mascha. Se laajenee osaksi Baltian maiden, Neuvostoliiton ja juutalaisuuden historiaa. Tarina pÀÀtyy Israelin kautta LÀnsi-Berliiniin, jonne Mascha ja Josef muuttivat vuonna 1974. SiellÀ heille myönnettiin pikavauhtia Saksan kansalaisuus sekÀ huomattavan suuri elÀke. TÀtÀ Nyberg luonnehtii hyvitykseksi jostakin, jota ei voi hyvittÀÀ.


Narrator: PĂ€ivi Istala
Duration: