(0)

Violinmageren

audiobook


I "Violinmageren" fortÊller Edvard Hoem historien om sin tiptipoldefar, der deltog i Slaget pÄ Reden. Romanen er en historisk-dramatisk og stÊrk eksistentiel fortÊlling om Lars, der befandt sig pÄ det forkerte sted pÄ det helt forkerte tidspunkt i historien.

Lars drÞmmer om at slippe vÊk fra den lille vestnorske bygd, hvor han er vokset op og blive skipper pÄ egen skude, men alting hÊnder ganske anderledes.

Napoleonskrigene er brudt ud, og Danmark-Norge er igen skĂŠvt pĂ„ tidsaksen. Lars kommer ikke ud at sejle, men bliver indkaldt til session og udskrevet til marinen. Sammen med over 50 norske bĂžnderkarle marcherer han til KĂžbenhavn – for englĂŠnderne blokerer havene – og deltager 2. April 1801 i Slaget pĂ„ Reden.

Senere bliver han taget til fange og tilbringer fem Är pÄ "Brave" i Plymouth-bugten, hvor han af Monsieur Jean, en fransk medfange, lÊrer at bygge violiner.

Hjemme i Christiansund mÞder han Gunhild med hvem han fÄr 7 dÞtre, og selv om hans valg af profession er usikker og mÄ suppleres af indtÊgter fra klipfisken, lever han resten af sit liv som violinbygger i en lille vig i skÊrgÄrden.

Edvard Hoem er fĂždt i 1949 i FrĂŠna ved Molde. Han bor i dag i Oslo. Han har fire gange vĂŠret nomineret til Nordisk RĂ„ds litteraturpris, og han har skrevet bĂžger indenfor de fleste genrer – lyrik, en biografi om den norske nationalskjald BjĂžrnstjerne BjĂžrnson, Shakespeare-gendigtninger og en lang rĂŠkke romaner.

Romanserien om hans slÊgt, hvor "HÞstkarl i himlen" er fÞrste bind, er blevet modtaget med begejstring bÄde af anmelderne og af lÊserne. Serien har han pÄ en mÄde forlÊnget bagud med "Jordemoder pÄ jorden" og "Violinmageren". Edvard Hoem modtog i 2020 Brage-prisen, den stÞrste litterÊre udmÊrkelse i Norge.


Narrator: Jesper BĂžllehuus
Duration: