(0)

2 Korintierbrevet : En bibelteologisk kommentar

E-Book


Problemet Àr att korintierna vilseförts att anvÀnda en annan mÄttstock Àn evangeliets. De har anvÀnt sig av vÀrldslig visdom, förlitat sig pÄ de falska apostlarnas vÀltalighet, syner och uppenbarelser. SÄ tog de denna falska mÄttstock och tillÀmpade den pÄ Paulus och pÄ sig sjÀlva. Det kan med andra ord vara sÄ att vi Àr «i Kristus», men beter oss som om vi inte vore det. Men detta Àr en vÀg som leder oss vilse. Det Àr inte rÀtt vÀg ty vi kan ju inte göra nÄgot mot sanningen...

(ur boken)

Ännu en gĂ„ng vill HĂ„kan Sunnliden hjĂ€lpa oss in i Bibelns vĂ€rld. Som alltid nĂ€r Sunnliden Ă€r vĂ€gvisare fĂ„r vi kunskap om hur samhĂ€llet sĂ„g ut nĂ€r Paulus skrev sina brev. Allt för att bĂ€ttre kunna förstĂ„ det sammanhang Paulus levde i.

Den bibellÀsare som inte enbart vill lÀsa bibelordet som ett tidsdokument utan ocksÄ förstÄ vad Gud vill sÀga oss genom Skriften, har i Sunnlidens kommentar en utmÀrkt följeslagare.

2 Korintierbrevet Àr kanske det mest personliga av Paulus brev. Det Àr fjÀrran frÄn ett teologiskt traktat, i stÀllet möter vi Paulus som herde för kyrkan i Korint. Den som vill lÀra kÀnna Paulus och förstÄ honom kan inte gÄ förbi 2 Korintierbrevet. FÄ kan som Sunnliden hjÀlpa oss med just detta.

Till de mer kÀnda bibelorden ur brevet hör bland andra: «Bokstaven dödar, men Anden ger liv» i kapitel 3, «skatt i lerkÀrl» i kapitel 4 och «NÀr jag Àr svag, dÄ Àr jag stark» i kapitel 12.

DÀr Paulus motstÄndare lyfter framgÄng och vÀltalighet som tecken pÄ att de tjÀnar Gud, dÀr visar Paulus pÄ ödmjukhet, enkelhet och offervilja. DÀr andra pekar pÄ sig sjÀlva, pekar Paulus pÄ Kristus. 2 Korintierbrevet Àr ett mycket Kristuscentrerat brev, exemplifierat bÄde i Paulus eget liv och i hur församlingarna bör leva sitt liv.

Anders Hallberg, kyrkoherde