(0)

Amuletten

E-Book


I Amuletten [La peau de chagrin, 1831] hittar den unga Raphaël de Valentin en bit Shagreen, ett stycke skinn med magiska egenskaper. Raphaël mÄ vara adelsman, men en fattig sÄdan, och skinnet visar sig kunna uppfylla alla hans önskningar. Men önskningarna har ett pris: efter varje önskan krymper skinnet och livskraften hos den som önskat försvagas.

HonorĂ© de Balzacs Amuletten – som ingĂ„r i sviten Den mĂ€nskliga komedin – Ă€r samtidigt ett exempel pĂ„ enastĂ„ende realism och en övernaturlig fantasi dĂ€r de magiska inslagen effektivt barlĂ€gger den mĂ€nskliga naturens skuggsidor i ett civiliserat samhĂ€lle. Det var med denna roman som Balzac blev en författare att rĂ€kna med; utgivningen av Amuletten etablerade honom som författare i de fina cirklarna och fick förlagen att slĂ„ss om framtida utgivningar.

I översÀttning av Emil Giljam.

HONORÉ DE BALZAC [1799–1850] var en fransk författare, allmĂ€nt betraktad som den mest inflytelserike realisten inom romankonsten. Han kallade sina samlade romaner för Den mĂ€nskliga komedin [La ComĂ©die humaine, 1829–1848], och av dessa brukar Pappa Goriot [Le PĂšre Goriot, 1835] anses vara hans viktigaste enskilda verk. Balzac hade stor betydelse för författare som Flaubert, Zola, Proust, Dickens och Dostojevskij, men Ă€ven för politiska tĂ€nkare som Marx och Engels.