(67)

Arne Treholt - spion?

Hörbuch


Det Àr vid lunchtid fredagen den 20 januari 1984. En man kommer skyndande genom en lÄng korridor pÄ flygplatsen Fornebu utanför Oslo. I sin portfölj har han en tjock bunt med kopior av hemliga handlingar frÄn sin arbetsplats pÄ utrikesdepartementet. Han Àr byrÄchef och heter Arne Treholt. Om nÄgon dag kommer alla norrmÀn att kÀnna till honom, men det anar han inte Ànnu.

Han Àr pÄ vÀg mot gaten till det flyg som ska ta honom till Wien. Det Àr en resa utanför all officiell planering. Hans medarbetare och chefer pÄ departementet vet ingenting. Till sin hustru, TV-journalisten Kari StorÊkre, har han sagt att han ska flyga till Paris.

NĂ€r den jĂ€ktade UD-mannen nĂ€rmar sig gaten kliver en lĂ„ng, mager herre med skarpskurna drag fram och stĂ€ller sig i vĂ€gen. Den lĂ„nge mannen Ă€r Ørnulf Tofte, chef för kontraspionaget inom den norska sĂ€kerhetspolisen. Mycket tydligt sĂ€ger han: ”ByrĂ„chef Treholt, ni Ă€r anhĂ„llen som misstĂ€nkt för spioneri.”

Det dröjer inte förrÀn gripandet nÄr nyhetsredaktionerna: en topptjÀnsteman har gripits för spioneri. Den stora frÄgan Àr bara vem. Det Àr fler Àn en reporter som slÄs av idén att kontakta Arne Treholt, han vet det mesta. Treholt har en bakgrund som journalist och har ett stort nÀtverk inom medierna. Men den hÀr gÄngen Àr det ingen som fÄr tag i Treholt. Till sist kommer bekrÀftelsen frÄn riksÄklagaren: det Àr Arne Treholt som begÀrts hÀktad. Men var Treholt verkligen den storspion han beskrevs som? Det finns tecken pÄ ett dolt intrigspel som komplicerar bilden.

Gunnar Walls berĂ€ttelse om fallet Arne Treholt Ă€r tidigare utgiven i textform med titeln ”Arne Treholt – spionen som kanske inte var” i antologin Historiens största spioner, Semic 2007.


Sprecher*in: Per Juhlin
Dauer: