(0)

Bring buen til Troja

E-Book


Det er sandelig et noget afvigende portrĂŠt, Kelvin Lindemann giver af Odysseus, nĂ„r man tĂŠnker pĂ„, hvordan denne langthensejlende helt ellers plejer at blive behandlet i litteraturen – fra Homer til Johnson. Her er han stor og smĂ„tyk, rĂždhĂ„ret og pralende, tilsyneladende buldrende, men snu og uden finere fornemmelser for ĂŠrlighed og den slags snak. Samtidig er der noget komisk over ham – jo, det er en Odysseus, man ikke sĂ„ snart glemmer, Lindemann her har fĂ„et skabt.

Modspilleren til den store grÊker er drengen Pyrrus, knap 13 Är, sÞn af Achilleus, som faldt foran Troja. Ved faderens dÞd er drengen konge i Phitia, men mÄ bort fra sit kongerige med det samme: et orakelord siger, at den hÊr, som har videnskabsmanden Filoktet med den uovervindelige bue i sine rÊkker, vil sejre ved Troja. Nu er det sÄ uheldigt, at Odysseus har sat Filoktet i land pÄ Lemnos og overladt ham til sin skÊbne, og at de er fjender. Han kommer for at fÄ Pyrrus med til Lemnos.

Det bliver en begivenhedsrig rejse. De besÞger oraklet i Delfi, de bliver taget til fange pÄ Kreta, og Pyrrus bliver lukket ind i den berygtede labyrint.

Endelig nĂ„et til Lemnos fĂ„r de mere besvĂŠr – dels med den krigeriske dronning Arete og hendes amazoner, dels med Filoktet, som de dog omsider fĂ„r lokket med sig. Med en diskussion om ret og uret slutter bogen: Odysseus hĂŠvder, at det er forsvarligt at gĂžre uret mod Ă©n for at gavne mange, Pyrrus indser, at det at gĂžre uret mod Ă©n er begyndelsen til uretten mod de mange.

Skjult i stoffet ligger ogsĂ„ diskussionen om frihed – om GrĂŠkenland kontra Asien. Lindemann forstĂ„r klogt at fĂ„ alt dette med uden lange debatter.

Det er en spÊndende bog, og ofte ogsÄ en morsom bog. Den mÄtte gerne have vÊret lÊngere, stoffet indbyder til det. Menneskene er ikke tegnet helt skarpt op psykologisk, de stÄr mere som typer, men det lader sig forsvare i et stof som dette.

Bogen er anbefalet af Det danske Akademi. Det forstÄr man godt.