(1)

Brottsplats Stockholm : kriminalreportage

E-Book


StĂ„plats i Nybroviken. Norrmalmstorgsdramat. Sabbatssabotören. Det gamla Stockholm Ă€r borta, men brottsfallen lever kvar i det kollektiva minnet – tacka kriminalreportern Börje Heed för det. Med följetongen Brottsplats Stockholm, som sĂ€ndes sena söndagskvĂ€llar i Radio Stockholm, blev han en ciceron i huvudstadens undre vĂ€rld för en hel generation.

Börje Heed berĂ€ttar initierat och levande om bankrĂ„n, terrordĂ„d och svindlerihĂ€rvor, men Ă€gnar lika mycket tid Ă„t vardagsvĂ„ldet – fyllebrĂ„k som slutar i misshandel, drĂ„p som sker pĂ„ impuls och inte minst kvinnors utsatthet i nĂ€ra relationer. Brottsfallen spĂ€nner över hela nittonhundratalet och tecknar tillsammans en fascinerande bild av Stockholms utveckling.

Idag har slummen i Klara ersatts av SjöstÀder, Waterfront och nya gallerior, men stadens borttrÀngda skuggsida Àr lÀtt att vÀcka till liv. Nu kommer en efterlÀngtad samling med det bÀsta ur Brottsplats Stockholm, en pÄminnelse om det verkliga Stockholm noir.

Börje Heed (1921–1996) var kriminalreporter pĂ„ Aftonbladet mellan 1947 och 1981. Med Brottsplats Stockholm, som sĂ€ndes under sju Ă„r, fick Heed en stor och trogen publik. Programserien resulterade i tre böcker utgivna 1989–91, som vi hĂ€r gjort ett urval ur.