(0)

Carmania

E-Book


"NÀr han hade gÄtt stod man dÀr och kÀnde sig som en död som Ànnu levde sÄ pass att man kunde minnas. Det var för jÀkligt att med ens börja minnas fast man bara var nitton Är. DÄ sa jag tyst inne i mig sjÀlv: Amerika. Och jag visste inte vad det betydde. Men det hjÀlpte mig."

Lars stĂ„r inför sitt största Ă€ventyr hittills, han ska resa till Amerika. Drömmarnas och möjligheternas land. Hans möts av en viss misstĂ€nksamhet och missunnsamhet, som om hans omgivning i sann jantelagsanda ifrĂ„gasĂ€tter hans kommande resa. Amerika, Amerika – Lars behöver skandera ordet för att finna sitt mod.

Hans far var en pionjÀr, socialismens pionjÀr som alltid kÀmpade för "saken". Lars ville vara skaparen till sitt eget liv och följa sin egen inre kompass. Han lÀmnar ett Sverige bakom sig, dÀr arbetarrörelsens framvÀxt nu Àr ett faktum. Fartyget som ska ta honom till Amerika heter Carmania och resan kommer att prÀglas av lika delar frihet som hÀmningar, i enlighet med andra amerikaemigranter före honom.

"Carmania" Àr första delen i Walter Dicksons romansvit om slÀktöden och emigrationen till Amerika.

Walter Dickson [1916–1990] var en svensk roman- och novellförfattare, född i USA, senare bosatt i Falkenberg. Hans emigrationsskildringar har jĂ€mförts med Vilhelm Mobergs och Artur Lundkvist ska ha sagt "att medan Moberg Ă€r realismens skildrare av emigrantlivets stora skeende, skapar Walter Dickson den inre upplevelsens realism". Dickson gör ett betydligt litterĂ€rt avtryck med sin kreativt förtroliga berĂ€ttarstil.