(0)

Den levande

E-Book


Prisbelönt Facebook-dystopi av Rysslands horrordrottning

En global katastrof som kallas Stora reduktionen har fixerat antalet mÀnniskor som lever pÄ jorden till exakt 3 miljarder. Det finns inte lÀngre nÄgon död, bara en kort paus eller »fem sekunder mörker«, varpÄ individen Äterföds med en inkod som innehÄller informationen om alla tidigare inkarnationer. MÀnniskorna Àr bara partiklar av en sammansatt organism, Den levande, och alla Àr uppkopplade direkt frÄn hjÀrnan till det sociala nÀtverket Socio, dÀr familjen och nationen inte har nÄgon som helst betydelse. SamhÀllet Àr globalt och alla kÀnsloyttringar mellan förÀldrar och barn förkastas som avvikande beteende.

En dag föds »Zero«, en individ utan inkod. Den levandes antal ökar med en och den globala harmonin Àr hotad. tillsammans med nÄgra oliktÀnkande placeras Zero pÄ ett korrektionshem. Men vem Àr denne Zero? Och kommer Den levande att gÄ under i en ny reduktion?

RECENSIONER

»Konstruktionen Ă€r lika genomförd som hos Orwell, Ira Levin eller Philip K. Dick. Grymt bra. Men science fiction-hardcore. Verkligen. Rysk dystopi


Författaren Anna Starobinets bygger en helhet som ger en hisnande kÀnsla av att bokens absurda vÀrld finns och gÄr att ta pÄ. MÀnniskor av kött och blod lider dÀrinne. Trots att hela denna roman till sin form Àr sammanstÀlld av torra handlingar ur Socios databank. VittnesmÄl, anteckningar, dokument vÀxer till ett fasansfullt fantasislott. En krÀlande, pÄtaglig konstruktion.

Men utan sladdar och maskineri.

Matrix Àr banalt!«

Bodil Juggas, Arbetarbladet