(3)

Efter antibiotika : Om smitta i en ny tid

E-Book


Är vi pĂ„ vĂ€g mot en framtid utan antibiotika? Vad innebĂ€r i sĂ„ fall denna postantibiotiska framtid för mĂ€nskligheten?

Antibiotikaresistens Àr en av vÄr tids mest akuta samhÀllsutmaningar. I vissa lÀnder finns redan bakterier som stÄr emot nÀstan all antibiotika, och globalt sett orsakar resistensen hundratusentals dödsfall Ärligen. Problemen ökar ocksÄ i Sverige, dÀr vÄr moderna sjukvÄrd bygger pÄ att vi har tillgÄng till effektiv antibiotika. I en framtid utan antibiotika behöver vi förÀndra vÄra samhÀllen i grunden, och hitta nya sÀtt att resa, bygga, bo, arbeta och umgÄs.

I den tvÀrvetenskapliga antologin Efter Antibiotika: Om smitta i en ny tid diskuterar forskare hur mÀnniskans framtid utan antibiotika skulle kunna te sig, med utgÄngspunkt i frÄgor som rör medicin, politik, kultur, kommunikation och arkitektur. Bidragen utforskar hur vÄrt förhÄllande till antibiotika ser ut idag och diskuterar möjliga vÀgar till en framtid som prÀglas av en mer hÄllbar relation till lÀkemedel, infektioner och socialt liv.