(1)

Elefantens fot

E-Book


Jag lÀser boken lÄngsamt för att dra ut pÄ njutningen i romanens suggestiva skildring av forskarnas ovÀntat passionsfyllda vardag.

Inga-Lina Lindqvist, Aftonbladet

Den förbjudna zonen kring Tjernobyl Àr en ödesmÀttad och kuslig plats dÀr klockorna stannat och bara geigerrÀknaren tickar. Men dÀr finns ocksÄ en natur som med vÄldsam kraft Ätertar herravÀldet över övergivna stÀder och byar.

Hit kommer Katarina, en ung biolog, för att arbeta pÄ ett internationellt forskningslaboratorium. Det har gÄtt nÄgra Är sedan reaktorhaveriet och man försöker nu kartlÀgga vad som hÀnder i det strÄlningsdrabbade omrÄdet.

Bland forskarna finns ukrainaren Grigorij, uppvÀxt i det forna Sovjet. Han och Katarina förÀlskar sig i varandra och deras laddade förbindelse utlöser en rÀcka av hÀndelser som fÄr Äterverkningar pÄ hela forskarlaget. I mötet med zonens orovÀckande natur rör sig Katarina och Grigorij allt nÀrmare en gemensam smÀrtpunkt, dÀr ett drabbande förflutet gör sig pÄmint och katastrofen hotar. Vetenskaplig exakthet stÀlls mot irrationalitet, förnuft mot kÀnsla.

PÄ en klar prosa, dÀr naturvetenskapen fÄr fÀrga sprÄket, skriver Madeleine Hessérus djupt gripande om kÀrlek och om mÀnniskans komplicerade förhÄllande till civilisation och natur, ett Àmne som hon ocksÄ behandlat i sina tvÄ tidigare romaner Till Isola och Staden utan kvinnor.

Madeleine Hessérus har sedan debuten 1997 skrivit dramatik, novellsamlingar och romanerna Till Isola (2004) och Staden utan kvinnor (2011). Hennes böcker har översatts till flera sprÄk och fÄtt lysande recensioner. Inför arbetet med Elefantens fot besökte Madeleine Hessérus tillsammans med ukrainska forskare den förbjudna zonen vid det havererade kÀrnkraftverket Tjernobyl.

Betyg: ❀❀❀❀❀ ”SprĂ„ket i Madeleine HessĂ©rus ’Elefantens fot’ Ă€r slĂ„ende vackert nĂ€r hon beskriver hur naturen hĂ„ller pĂ„ att ta tillbaka zonen, det avspĂ€rrade omrĂ„det kring Tjernobyls plomberade kĂ€rnkraftverk.

Sanna Svanberg, Femina

Tjernobyl Ă€r den tredje huvudpersonen, en tyst och gĂ„tfull nĂ€rvaro driven av lika delar radioaktivitet och sovjetisk mystik, mycket mer Ă€n en fond för huvudpersonernas moraliska uppluckringar och kriser. Madeleine HessĂ©rus har sjĂ€lv besökt den sĂ„ kallade ”zonen”, det förbjudna omrĂ„det, tillsammans med en grupp ukrainska forskare, och hennes imponerande research mĂ€rks: zonen framstĂ„r som en högst levande plats, förbjuden och lockande just dĂ€rför, sjudande av envist liv.

Josefin Holmström, Svenska Dagbladet

Jag lĂ€ser boken lĂ„ngsamt för att dra ut pĂ„ njutningen i romanens suggestiva skildring av forskarnas ovĂ€ntat passionsfyllda vardag. TĂ„lmodigt insamlande av data, grubblerier och avundsjuka, de irrationella besvikelserna. /
/ HessĂ©rus gestaltning av forskarnas expeditioner in i zonen Ă€r ett litterĂ€rt kraftprov. SprĂ„ket slingrar sig och nĂ€stan trĂ€nger ut ur sidorna pĂ„ samma sĂ€tt som trĂ€den genomtrĂ€nger övergivna byggnader i den verkliga Pripjat.

Inga-Lina Lindqvist, Aftonbladet

En roman som lockar till tÀnkande: poetisk och klarsynt, varken ett ord för mycket eller för lite, tydlig som ett fotavtryck men ocksÄ dunkel som en spÄdom.

Åm Hellman, Blekinge LĂ€ns Tidning

En mycket lÀsvÀrd kÀrleksroman med stort allvar. En viktig berÀttelse om mÀnniskans felsteg och dess konsekvenser.

Solveig Halvorsen KĂ„ven, Dala-Demokraten

’Elefantens fot’ Ă€r en originell och fĂ€ngslande roman om kĂ€rlek, katastrof och naturvetenskap med fantastiska karaktĂ€rer och ett rikt sprĂ„k skickligt belagt med ett sorgens skimmer. Miljöbeskrivningarna, framför allt av zonen och dess population, Ă€r fullĂ€ndade och makabra pĂ„ samma gĂ„ng. Rekommenderas!

Fredrik Malmquist, BTJ

VÄr civilisation Àr nÄgot tillfÀlligt, ett undantagstillstÄnd i en hungrig natur, i en kall vÀrldsrymd. Allt i vÄr lilla mÀnniskovÀrld Àr provisorier. SÄ kan det existentiella budskapet i Madeleine Hessérus mycket vÀlskrivna och mÄngbottnade nya roman sammanfattas

Torbjörn Elensky, Tidningen Vi

Madeleine Hessérus har funnit ett subtilt och oerhört fÀngslande sÀtt att skildra hur verklighetsuppfattningen kan vackla.

Bodil Juggas, Arbetarbladet