(0)

Essayer. Bok 3

E-Book


1588 publicerade Michel de Montaigne del tre av Essayer. Det unika tilltal som prÀglar Bok I och II hade dÄ gÄtt in en ny fas, som prÀglas av kritisk reflektion och tillbakablickande. Montaignes ordlekar och metaforer har mognat, och det förekommer inte sÀllan spetsfundigheter: »om ena skon sitter snett lÄter jag bÄde skjortan och kappan sitta snett, halvdan bÀttring Àr inget för mig«.

Jan Stolpes lovordade översÀttning av Montaignes Essayer utgÄr frÄn 1595 Ärs manuskript, som redigerades av Montaignes »andliga dotter«, Marie de Gournay, som Àven författade en tidig text om kvinnors rÀttigheter. Bok III innehÄller utöver kommentarer Àven index för de tre volymerna.

Omslaget till Bok III Àr hÀmtat frÄn Salvador Dalís surrealistiska utgÄva av Essayer, som publicerades av förlaget Doubleday 1947. Dalís Essayer trycktes i 1000 exemplar, och betraktas idag som en raritet. Omslagsbilden hÀmtar sitt namn frÄn kapitlet Om fÄfÀnglighet:

»Jag kÀnde en adelsman som redovisade sitt liv enbart med hjÀlp av sin mages funktioner. I hans hem stod en rad pottor för de senaste sju Ätta dagarna uppstÀllda för begrundan. Detta studerade han och reflekterade över, alla andra Àmnen stank för honom. HÀr finner man, en smula snyggare presenterat, en gammal andes exkrementer, Àn hÄrda, Àn lösa, alltid osmÀlta.«