(0)

Expedition Dolly

E-Book


I Expedition Dolly berÀttas den festliga historien om hur Vilhelm Vilhelmson och hans trogne vÀn Putte gav sig ut i stadens djungel för att söka servitrisen Dolly som försvunnit frÄn Acke Demikern (fil. kand).

Det blir en Àventyrlig fÀrd i den gamla hostande Rovern, underliga möten med sköna kvinnor och vÀl förfarna mÀn, med den solkiga Skönanden och Födelsedagsbarnet som inte fick köpa rödsprit, den gamla köksan som talade om KÀrleken och mannen som kunde ordna en svensexa.

Och under fĂ€rden utökas expeditionen med den lede fienden och gatflickan som kallas Ängeln. NĂ€r mĂ„let till sist nĂ„s Ă€r allt precis som det var nĂ€r expeditionen startade. Enda skillnaden Ă€r egentligen den att Vilhelm Vilhelmson dragit de sista penseldragen pĂ„ sitt livsverk, Ӏngeln över staden” ...

Per Anders Fogelström har i denna roman slĂ€ppt loss bĂ„de sin humor och sin enastĂ„ende kĂ€nnedom om Stockholm. Resultatet har blivit en vĂ„ldsam fars, dĂ€r handlingen kastas frĂ„n den ena bisarra avkroken av innerstaden till den andra och med ett galleri av de brokigaste figurer ur huvudstadens undre och mellersta vĂ€rld. Men Expedition Dolly saknar dĂ€rför inte allvarligare inslag. Det Ă€r pĂ„ botten – som alla Fogelströms böcker – en bok om den betydelse som vĂ€rme och förstĂ„else har i mĂ€nsklig samvaro och den fattigdom som uppstĂ„r nĂ€r de saknas.