(0)

Feniciska kolonier i Skandinavien

E-Book


I den hÀr e-boken kan du lÀsa om en av de mest vÄgade arkeologiska teorierna nÄgonsin i Sverige. Det handlar om Sven Nilssons teori frÄn 1800-talet om att feniciska handelsmÀn etablerade kolonier hÀr i Sverige under bronsÄldern.

E-boken Àr en Äterutgivning av Sven Nilssons text frÄn 1875.

Det som gör den hÀr Äterutgivningen intressant Àr att flera av Nilssons teorier under senare Är blivit allt mer accepterade av dagens arkeologer.

Den svenske forskaren Sven Nilsson [1787-1883] var professor i naturhistoria i Lund. Han var en av 1800-talets frÀmsta ornitologer och var ocksÄ mycket framstÄende inom arkeologi och gjorde ett stort antal utgrÀvningar. Nilsson var framför allt intresserad av fornminnen i SkÄne.

I den hÀr e-boken fÄr du lÀsa om en av hans mest kontroversiella teorier: att det berömda Kiviksmonumentet, och de flesta av vÄra hÀllristningar, gjordes av handelsmÀn frÄn det forntida riket Fenicien i Medelhavet.

Det hÀr kanske lÄter helt galet, men Sven Nilsson presenterar Ätskilliga bevis för sin teori. Han visar bland annat att skeppen pÄ vÄra hÀllristningar Àr exakta avbildningar av de skepp som fenicierna anvÀnde.

Nilsson menar ocksÄ att det finns spÄr hÀr i Skandinavien av kult av guden Baal, bÄde i form av ortsnamn och arkeologiska fynd.