(1)

Fursten

E-Book


Fursten utkom för första gÄngen 1532, och skapade en debatt som pÄgÄr Àn idag. Machiavelli analyserar maktens mekanismer, blottlÀgger de krafter som fÄr mÀnniskor att underkasta sig och visar hur fursten ska hÀvda sin egen och statens makt. Det Àr en kompromisslös vÀrldsbild som framtrÀder: mÄlen helgar medlen, moralen mÄste underordnas statsnyttan. Texten kom att fÄ stort inflytande över politiskt tÀnkande och har aldrig upphört att fascinera och förbrylla.

Denna översÀttning följer den senaste italienska nationalutgÄvan och Àr utförd av Marco Morner, som ocksÄ har skrivit ett förord om Machiavellis liv och tid.

NiccolĂČ Machiavelli (1469–1527) var filosof, statsman och historiker. Han skrev Fursten 1513, efter att han frĂ„ntagits sitt Ă€mbete som sekreterare i republiken Florens utrikesstyrelse, fĂ€ngslats och torterats. Under sina Ă„r i Florens tjĂ€nst kunde han pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll studera den turbulenta italienska inrikespolitiken, och som sĂ€ndebud till flera europeiska hov kom han i kontakt med mĂ„nga av samtidens ledande gestalter.